Verpleegkundige Lennert vertelt je meer over zijn start op het operatiekwartier
Lennert is verpleegkundige op het operatiekwartier. Hij vertelt je graag meer over zijn job.
Ik werk intussen bijna 3,5 jaar bij cluster 1 van het OK, waar we ingrepen doen aan neus, keel, oren, mond, kaak en het aangezicht en ook neurochirurgie. Als verpleegkundige loop ik om of instrumenteer ik. Dat laatste doe ik het liefst, en vooral bij neurochirurgie omdat het zo’n interessante en soms spannende discipline is.
Mijn voorliefde voor het OK ontdekte ik tijdens mijn stage in het UZA. Oorspronkelijk wilde ik op de verpleegafdeling neurochirurgie starten, maar bleef uiteindelijk plakken in de operatiezalen. Toen ik in dienst kwam als verpleegkundige op het operatiekwartier, startte ik de eerste twee weken in mijn eigen cluster. Net als voor alle andere starters volgde daarna een toer langs alle andere clusters. Zo leer je de collega’s goed kennen, want we zien elkaar tijdens het werk weinig omdat we voornamelijk in een operatiezaal staan. Nadien keer je terug naar je eigen cluster en krijg je per discipline een aparte opleiding van ongeveer 3 maanden. De eerste weken loop je om, daarna leer je instrumenteren.
“Het opleidingstraject als OK-verpleegkundige duurt een jaar en bereidt je goed voor op wachtdiensten. Het is intensief, maar ontzettend boeiend. Je steekt iedere dag de handen uit de mouwen en leert voortdurend bij. Mijn eerste operatie bij neurochirurgie is een moment uit die periode dat me altijd zal bijblijven”.
Waarom ik graag op het operatiekwartier werk? Het is interessant en je haalt er veel voldoening uit, omdat je mensen van hun probleem afhelpt. Als laatste maar zeker niet in ’t minst: de fantastische collega’s. We zien elkaar af en toe buiten het werk, gaan op collegaweekend en ons feestcomité organiseert ieder jaar een tof feest!