Ambre vertelt meer over haar job op de dienst hepatologie en gastro-enterologie
Ambre is verpleegkundige op de dienst hepatologie en gastro-enterologie. Ze vertelt je graag meer over de inhoud van haar job.
Op onze verpleegafdeling verzorgen we patiënten met complexe aandoeningen aan hun lever of maag- en darmstelsel, zoals hepatitis, acuut leverfalen, pancreatitis, tumoren, gastroparese, eetstoornissen of IBD (bijvoorbeeld de ziekte van Crohn). Daar komt heel wat techniciteit bij kijken: bloed nemen, infusen prikken, maagsondes plaatsen en wondzorg. We begeleiden ook patiënten richting een levertransplantatie. Het UZA is namelijk een referentiecentrum hiervoor. Verder assisteren we de artsen bij ascitespuncties bij patiënten met levercirrose door steriel materiaal aan te geven en nazorg te bieden aan patiënten. Tot slot zetten we in op preventie van doorligwondes, want een deel van onze patiënten verblijft hier lange tijd.
Doordat we veel verschillende pathologieën behandelen, zijn onze patiënten heel divers en verlenen we zowel acute als chronische zorg. Die afwisseling houdt ons werk boeiend! Met mensen die lange tijd of geregeld opgenomen worden, bouw je een band op.
Dat wederzijds vertrouwen is belangrijk, want typisch voor deze afdeling is dat onze patiënten vaak achterliggende sociale problematieken hebben die bijdragen aan hun gezondheidsproblemen. We gaan maximaal multidisciplinair te werk om zo optimaal mogelijke zorg te verlenen, zowel tijdens een opname als na ontslag. Als verpleegkundige hebben we hierin een cruciale rol: iedere dag delen we tijdens een ‘huddle’ onze observaties met de zaalartsen en hoofdverpleegkundige. Ook de meest acute situaties worden er besproken.
“We staan dicht bij onze patiënten en leven met ze mee. Bijzondere momenten zoals verjaardagen laten we niet ongemerkt voorbijgaan. We zien onze patiënten als ze zich slecht voelen, maar ook wanneer ze weer stap voor stap beter worden. We geven veel voor onze patiënten, maar krijgen nog veel meer van ze terug! Dat geeft ons keer op keer een boost.”
Nog een troef van onze afdeling, en het UZA in het algemeen: je kan hier blijven groeien. Sinds kort volgen we kritische patiënten van nabij op met bed side monitoring. We krijgen alle ruimte om dit te leren. Daarnaast organiseren onze artsen elk jaar een bijscholing waarop ze ons nieuwigheden voorstellen. Vanuit de verpleging kunnen we ook thema’s aankaarten en onze kennis delen met collega’s. Verder kan je referentieverpleegkundige worden of zetelen in een van de councils.
Momenteel bestaat ons team uit 16 gedreven verpleegkundigen. Samenwerken staat centraal: zodra we klaar zijn met onze eigen patiënten, helpen we andere collega’s. Ook in acute situaties springt iedereen bij. We hebben trouwens een Whatsappgroepje met de collega’s. Achter de naam staat het ‘lachend kakske’. Die emoji is intussen uitgegroeid tot onze mascotte!
Maar we zijn verre van compleet. Wat moet je kunnen om bij ons aan de slag te gaan? In de eerste plaats gemotiveerd zijn en goesting hebben om te leren. Verder komen een goede dosis empathie en geduld goed van pas hier, net als een sterk observatievermogen: we monitoren onze patiënt heel regelmatig. We kijken naar hun fysieke en mentale toestand, en proberen hun thuissituatie in te schatten. Parameters zeggen niet altijd alles.
Heb je een groot hart voor mensen en een goed luisterend oor, steek je graag je handen uit de mouwen met je collega’s? Solliciteer dan snel via onderstaande knop.