Bert en Thibo vertellen meer over hun job op de dienst neurochirurgie
Bert en Thibo zijn verpleegkundigen op de dienst neurochirurgie. Ze vertellen je graag meer over de inhoud van hun job.
Als we onze job moeten omschrijven in één woord, dan is dat ‘variatie’. We behandelen patiënten van alle leeftijden met verschillende pathologieën die gepland en ambulant opgenomen worden voor korte of lange tijd. Bijvoorbeeld voor een operatie aan hun hersenen of wervelkolom. Daarnaast verzorgen we traumapatiënten. Zij kampen meestal met verschillende aandoeningen zoals breuken, long- of hartproblemen en hersenbloedingen. Die mix van specialiteiten en de verpleegtechnische handelingen, bijvoorbeeld werken met externe lumbale -of ventrikeldrains, thoraxdrains en canules, maken ons werk boeiend. Om kritieke patiënten op te vangen heeft de afdeling ook een medium care van 5 monitoringbedden.
Je krijgt hier uitgebreid de kans om mee na te denken, te interpreteren en vragen te stellen. Onze collega-verpleegkundigen, hoofdverpleegkundigen en artsen staan er oprecht voor open. Meer zelfs: we moedigen elkaar aan om observaties te delen en beslissingen te leren begrijpen. Voor nieuwe collega’s voorzien we altijd de nodige begeleiding door meters of peters. Zij staan te popelen om hun kennis te delen. Laat je dus niet tegenhouden als je nog geen ervaring hebt met neurochirurgie of traumatologie. Met zin om bij te leren kom je er sowieso!
“We werken hard, maar voor onze patiënten doen we dat met plezier! We leggen samen een heel traject af. Dat schept een band. Telkens wanneer iemand naar huis mag en je bedankt voor de goede zorgen, weet je weer waarom je het doet.”
We staan dichtbij patiënten en hun familieleden, zeker als ze lang verblijven. En ze vergeten ons niet zomaar: tijdens een terugkommoment vroeg een traumapatiënt specifiek naar Bert om hem nog eens te bedanken. Omdat hij er niet was, heeft onze adjunct-hoofdverpleegkundige snel gefacetimed om de boodschap over te brengen. Zo’n momenten blijven altijd bij.
We vormen ook onderling een warme, collegiale ploeg met zowel starters als collega’s met tonnen ervaring. We helpen elkaar zo veel als we kunnen, hoe druk het ook is. Zo zorgen we altijd, als is het maar even, dat we samenzitten om te eten of bij te babbelen. Samen uit, samen thuis!
Verder doet de afdeling – en algemeen in het UZA – veel inspanningen zodat je kan blijven groeien: denk maar interne en externe opleidingen volgen of congressen bijwonen. Wanneer onze chirurgen een nieuwe operatietechniek gebruiken, dan leggen ze die ook uit aan ons. Voor verpleegkundigen zijn er verder een heleboel doorgroeimogelijkheden, zoals referentieverpleegkundige, mentorschap of (adjunct-)hoofdverpleegkundige.
Ben je verpleegtechnisch sterk én empathisch? Redeneer je graag klinisch en heb je een ferme dosis teamspirit en goesting om te leren? Solliciteer dan snel via onderstaande knop.